Thursday, April 25, 2013

Jalan-jalan Vietnam


Tak sudah-sudah dengan bercuti kan..
Sebenarnya ini percutian express (alasan!) yang memang tak terjangka. Beli tiket pun dengan kawan-kawan, lagi-lagi memang kitorang plan one by one persediaan untuk bercuti ni. Agenda utama ke Ho Chi Minh ini adalah untuk bercuti dan berbelanja:)
Tiba waktu pagi, sebenarnya flight dah cantik dah, pukul 9.20am, tapi re-schedule, jadi amik lah flight pagi, pukul 7.05am.. Subuh-subuh shafie kena gi airport, bangun pun pukul 3pg, siap2 ke ERL, terus kami amik bas ke LCCT. Itu pn takde masa lama boleh duduk-duduk, sampai-sampai kat pintu pelepasan pun cun-cun je..
Ok, untuk yang baru 1st time ke Ho Chi Minh, be careful dengan dia punya TEKSI PENIPU. yang suka2 hati charge kita dengan harga yang sangat-sangat mahal.
Keluar saja dari pintu arrival tu, terus belok ke kanan, jumpa Burger King. Pastu belok ke kanan and jumpa Lift kan.. terus ke 2nd Floor. Keluar dari situ boleh ambil teksi vinasun yang kat situ, sangat-sangat murah, bagus and tak tipu. Itu yang penting kan..
Percutian ini 4hari 3malam.. Alhamdulillah, tiada kejadian yang tidak diingini berlaku, semuanya baik2 belaka. Best percutian ni sebab member pun ok, byk tolerate and puas hati sgt2..
Sampai je kat sana, ambil teksi terus ke hotel, tapi blm blh check in.. so tunggu je lah kt kedai makan VN Halal tu.. makanan sekarang dah tak berapa nak sedap kat situ. tapi jgn terpedaya lagi dengan harga mahal di VN Halal sebab dah banyak kedai makan halal kat kawasan ni.
Pada hari pertama terus ke Chinatown, beli kain pasang.. dah pandai cakap melayu peniaga2 kat cni, sebab diorng pun dh ramai customer melayu. Boleh pakai RM lagi tu.. tu yang best sgt2.
Dan lagi, habis je shopping ke Chinatown, hampir2 yang kena tipu dengan teksi PENIPU.. Blh ke perjalanan yang just 20minit cam tu sampai RM75? PENIPU kan. Jangan harap lah saya nak bayar, saya just bagi RM30 sahaja, itu pn sbab takde duit kecik. hehe..
Ok, pastu kitorang jalan-jalan je kat kawasan Ben Thanh tu, best jugak kat cni, sebab dah banyak kedai baju kurung.. 
Dalam pukul 1pm, kami ke hotel untuk check in dan kuar semula ke kedai Hong Ann untuk shopping2 lagi..
Penat jgk lah hari pertama ni.. smpai demam2 rasa.. hehe..
Hari kedua pulak saya ke Mekong River, Best Mekong River ni. mencabar youuu!!! Takut sgt, ye lah kat tengah-tengah sungai yang dalam dan besar (smpai boleh lalu kapal besar)..Kami ambil tour ni dengan sorang budak muslim, Loh nama dia.. dia pernah tinggal kat masia, jadi mmg fasih bebahasa melayu..If berminat blh lah contact saya untuk dptkan contact no si Loh ni..
Shopping kat Mekong River Jetty ni lagi elok daripada shoping kat pasar sebanarnya.. lagi murah and blh pakai RM lagi tu..


Pemandangan dari jetti Mekong River

Tengok lah sungai Mekong yang luas ni..

Juala barang di Mekong yang ternyata lebih murah daripada di bandar

Bot yang dinaiki

Kat sana dah ada restoren halal.. agak nya sebab dah ramai Masian ke sana, smpai ada restoren halal

Ini lah pemandu pelancong saya, Tuyet nama dia.. Tuyet bermaksud salji

Pembuatan air madu. sedap air ni, elok untuk ubati batuk. Saya beli sebotol dan atok saya kata sangat mujarab untuk ubati batok. Last-last bagi kat atok je madu tu. Saya pulak beli sebotol jer.. If tau elok untuk dia, saya blh je beli lebih..

Sample makanan yang dijual. Makanan terdiri daripada pisang gula, halia, kacang and biji teratai.

Madu yang dihidangkan

Sedap air ni, ada madu limau and biji madu

Watie and pn diayana

Pembuatan coconut candy

Pemprosesan coconut candy

Pemprosesan coconut candy

Jualan beg-beg kulit. Beg ini mahal lagi berbanding yang kat Mekong tadi tu

Pemandangan dalam kedai

Pastu kami dihidangkan pulak dengan buah-buahan..
Balik dari Mekong pun dah lewat jgk,terus kami gi lunch.. kedai makan ni berhampiran masjid, memang terbaik lah makanan kat sni, plus murah pulak tu..

Tomyam seafood

Kari ikan

Dah balik makan tu, saya terus ke Chinatown lagi.. Shopping and topup apa yang perlu..
Dah siap tu, kami pn balik ke hotel untuk berehat.. Kuar pagi ke Mekong pukul 7.30am, smpai hotel dalam pukul 7pm jgk lah.. penat seharian berjalan, tapi best..
Pagi esk tu, kami dah setuju untuk melawat bandar Vietnam ni.. Yelah, jalan shopping2 tapi tak best kalau tak melawat tempat-tempat lain kan.. kiranya mmg best lah kali ni.. Pagi tu kami sarapan di kedai makan muslim yang jual mi sup terbaik. Kedai ni berada di belakang masjid, agak susah nak cari, tapi smpai je situ, ramai sgt orng smpai xde tmpat duduk..
Minum kopi ais


Mi sup dihidang dengan ulam-ulam ni..

segala jenis sambal pun ada

Ini lah rupa kedai tu..

Mi sup, harga dalam rm6 semangkuk

sedap makan panas-panas
Dah siap makan tu kami ke Muzium Perang.. Memang best muzium ni, sebab macam-macam yang ditunjukkan kat sini..

Antara mangsa perang vietnam, mereka cacat

Segala jenis peralatan yang digunakan oleh tentera US

Bom











Dalam penjara tu, jenis-jenis penyeksaan kepada orang tempatan






Kat pejabat pos





Restoren Booby Chin
Dah siap sume tu, kami gi makan di Saigon Green House.. Harga ok, portion besar dan sedap..









Pemandangan di waktu petang


Bawah Saigon Green House tu ada kedai jual baju



Ini lah program kami sepanjang kat Vietnam.. Sapa-sapa yang nak tanya apa-apa, just email to me ok. shad_oasis@yahoo.co.uk.

Sekarang ni tengah odw nak wat promo untuk tudung bawal kat Blessful Rias. Tunggu ye..

p/s : So far memang ramai yang tanyakan tentang pakej ke Mekong. Masa wanie ke sana , charge kami per pax ialah rm90, itu termasuk sewa kereta, makan, driver and entrance ticket ke Mekong. Kadang-kadang wanie lambat reply email readers, jadi untuk mudah wanie letakkan no tel Loh tu disini ye .  +841283661225 - Loh. FB dia pula Abdol Loh DN.
Harap membantu dan semoga percutian readers semua selamat..

22 comments:

  1. Assalammualaikum,
    Boleh kongsi dgn saya tour guide muslim Loh,
    untuk ke delta mekong

    Terima Kasih

    annasfisol@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.....waa.. bestnyee.. boleh share tak tour guide muslim loh untuk ke delta mekong tu??? tolong emel kita pollution_gulz@yahoo.com ye..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.....waa.. bestnyee.. boleh share tak tour guide muslim loh untuk ke delta mekong tu??? tolong emel kita pollution_gulz@yahoo.com ye..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum,
    Boleh kongsi dgn saya tour guide muslim Loh,
    untuk ke delta mekong

    Terima Kasih
    aminzahrin@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum shad..
    kite buka fb Loh tp xdapat la.. xder pun.. nak call dari malaysia mcm ehem..ehem.. la plak.. hehe

    ReplyDelete
  7. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ. Salam kenal dari jakarta, saya bermaksud ke vietnam tgl 7-11 nov, bisa minta no telepon guide moslem?please email dmsrhrp@gmail.com
    ({})Ʈƕǎƞƙƴǒǘ

    ReplyDelete
  8. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ. Salam kenal dari jakarta, saya bermaksud ke vietnam tgl 7-11 nov, bisa minta no telepon guide moslem?please email dmsrhrp@gmail.com
    ({})Ʈƕǎƞƙƴǒǘ

    ReplyDelete
  9. boleh saya dptkan tour guide muslim loh - please email: sitif057@johor.uitm.edu.my

    ReplyDelete
  10. as salam blh sy dapatkan tour guide muslim loh contact my email gincualmond@yahoo.com thanks

    ReplyDelete
  11. Salam....blh sy dptkn tour guide muslim utk ke delta mekong... email sy cthafizah1206@gmail.com
    Tq 4 sharing

    ReplyDelete
  12. hye...saya pun berminat nak dapatkan servis tour guide muslim tu...boleh emailkan detail ke eric.grj@gmail.com. tq :)

    ReplyDelete
  13. salam..
    sye da call fon num xdpt and fb xde la ABDOL LOH DN tu..
    ade x email abdol loh tu?
    plz advise, thanks in advance.
    hydair.iqbal@gmail.com

    ReplyDelete
  14. bleh tk gtau sy total budget tuk seorang? tq. temasuk awak shopping. agak2 berapa? :) nurulaziranazamha@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. FB abdol loh dn x de punn.... email me: madie2773@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum,
    Boleh kongsi dgn saya tour guide muslim Loh,
    untuk ke delta mekong.

    kulaan77@yahoo.com

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  17. salam boleh saya dapatkan no tour guide loh adzjr@yahoo.com

    ReplyDelete

  18. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:majidvijahlending@gmail.com


    LOAN APPLICATION FORM.

    (1)Full Name:
    (2)Country:
    (3)State:
    (4)Address:
    (5)Sex:
    (6)Occupation:
    (7)Amount needed:
    (8)Loan duration:
    (9)Loan purpose:
    (10)Telephone

    Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

    ReplyDelete
  19. salam,send kan saya email dan no loh ye orangesunset85@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..sy haidar, isteri kpd pemandu pelancong loh.. utk pengetahuan, nombor +841283661225 sdh x blh dihubungi krn hansetnya hilang br2 ini..blh hubungi no baru ni: +841269930648/fb: Loh Aeda..trm ksh ya..

      Delete
  20. salam...blh saya dapatkan no contact Loh ( tour guide muslim tu),,, for information...my trip to HCM city @ 13th feb... thanks...pls email @ zean_1404@yahoo.com.my...

    ReplyDelete